6 Ağustos 2016 Cumartesi


KARABUĞDAYIN 5 FAYDASI

Buğday, pirinç ve arpa gibi tahıllardan farklı olan karabuğday kuzukulağıgillerden bir bitkidir. Geçmişi çok eskilere dayanan bir bitki olup Orta Asya kökenlidir. Ülkemiz de özellikle Konya bölgesinde yetiştirilmeye başlanmıştır.

Popülerliği ve tüketimi her geçen gün artan karabuğday, yüksek düzeyde protein, özellikle tahıllarda sınırlı miktarda bulunan lisin, diyet lifi, vitamin B1 ve E, mineraller ve linoleik asit gibi temel çoklu doymamış yağ asitlerini içermektedir.

Karabuğdayın besin içeriğinin yanı sıra sağlık üzerindeki etkileri:

ÇÖLYAK HASTALARI İÇİN KARABUĞDAY

Karabuğday proteinleri albumin ve globulin bakımından zengin iken glutelin ve prolamin içeriği bakımından fakirdir. Bu nedenle karabuğday gluten içermez. Gluten içermemesi ve yüksek protein içeriğinden dolayı çölyak hastalı için güvenli bir besindir.

KALP-DAMAR HASTALIKLARINI DESTEKLER

Karabuğday kandaki kötü kolesterolün ( LDL ) seviyesini düşürmeye yardımcı olarak kalp-damar hastalığı riskinizi azaltır. Aynı zamanda antioksidan özelliğinden dolayı kan damarlarında hasarı engeller.

TİP2 DİYABETİ RİSKİNİZİ AZALTIR

Karabuğday posa ve magnezyum içeriği sayesinde tip2 diyabetin önlenmesinde ve tedavi edilmesinde önemli bir etkisi vardır. Karabuğdayda yüksek düzeyde bulunan dirençli nişasta miktarı kan şekerinin kontrol edilmesine yardımcı olur.

OBEZİTE KARŞI KARABUĞDAY

Karabuğday yüksek lif ve protein içeriği sayesinde tokluk hissinin daha uzun sürmesini sağlar. Özellikle açlık duygusunu bastırması nedeniyle son yıllarda yapılan çalışmalarda diyette kullanıması büyük oranda artmıştır.

YÜKSEK ANTİOKSİDAN İÇERİĞİ

Özellikle yüksek rutin içeriğine sahip olan karabuğday yüksek antioksidan aktivitesi , fenolik asitler, flavonoidler, fitik asit, vitamin B1, B2 ve E, glutatyon, karotenoidler, fitosteroller içerir. Karabuğday zengin antioksidan içeriği ile kansere karşı koruyucudur. Aynı zamanda yüksek oranda bulunan fenolik bileşik tanenler enfeksiyon riskinizi azaltır.

 Faydalarını öğrendiğine göre bu harika besini salata ve çorbalarına eklemeye ne dersin? :)

Diyetisyen Selvi Akman

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder